Reklamné oznámenie
Maj vlastné webové stránky!https://www.pageride.comMať svoje vlastné webové stránky nebolo nikdy jednoduchšie. S PageRide ich môžete mať aj Vy.
E-shop ľahko & rýchlohttps://www.pageride.comSystém PageRide ponúka moderné e-shop s podporou on-line platieb.
Tvorba webových stránokhttps://blog.pageride.comSpoznajte výhody balíčka služieb Premium! Aktivujte si ho na 30 dní ZADARMO.

Portské á CundK

Tak toto je iba prepožičaný názov pre nápoj, /podľa ústneho podania/ ktorý sa zrejme požíval na sklonku 19. storočia, kedy fyloxéra zničila miestne vinice a nebolo čo piť. Naši predkovia vedeli vyrobiť jablkové víno, ale nevedeli zabrániť jeho znehodnoteniu. Víno bolo nízkoalkoholické a zrejme ešte nepoznali alebo nepoužívali sírenie. Tak použili ten istý princíp ako portugalský námorníci/tiež sa im pri ďalekých plavbách znehodnocovalo červené víno/ a pridali do vína alkohol, teda pálenku. Tak teda pod názvom Portské á C und K sa skrýva zmes jablkového vína a jablkovej pálenky. Pomer týchto dvoch zložiek je v prospech vína, záleží na autorovi. Pokiaľ Pommeau má príjemne sladkasto -jablkovo arómu, tak Portské á CundK má pikantno kyselkavo-ostrejšiu chuť a pri nižšej hranici stupňovitosti alkoholu má výborné osviežujúce chuťové vlastnosti.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vinove pohare Praktické poznámky:

Na výrobu je možné použiť prekvasenú jablkovú šťavu, čo podľa postupu môže byť jabĺčkové víno, ale i cider/ záleží ako budete riadiť kvasný proces.

Calvados, alebo jabĺčkovú pálenku si viete pripraviť podľa uvedených návodov.

Pomer zmiešania je vždy v prospech vína, optimálny výsledok je pri 8 - 10 objemových stupňoch alkoholu

Tvorba webových stránok na PageRide | Nahlásiť obsah