Reklamné oznámenie
ENERGO SYSTEM SK, s.r.o. https://www.energo-system.skelektroištalačný mateiál a montáže
Maj vlastné webové stránky!https://www.weblahko.skMať svoje vlastné webové stránky nebolo nikdy jednoduchšie. S WebĽahko ich môžete mať aj Vy.
Tvorba webových stránokhttps://blog.pageride.comSpoznajte výhody balíčka služieb Premium! Aktivujte si ho na 30 dní ZADARMO.

Portské á CundK

Tak toto je iba prepožičaný názov pre nápoj, /podľa ústneho podania/ ktorý sa zrejme požíval na sklonku 19. storočia, kedy fyloxéra zničila miestne vinice a nebolo čo piť. Naši predkovia vedeli vyrobiť jablkové víno, ale nevedeli zabrániť jeho znehodnoteniu. Víno bolo nízkoalkoholické a zrejme ešte nepoznali alebo nepoužívali sírenie. Tak použili ten istý princíp ako portugalský námorníci/tiež sa im pri ďalekých plavbách znehodnocovalo červené víno/ a pridali do vína alkohol, teda pálenku. Tak teda pod názvom Portské á C und K sa skrýva zmes jablkového vína a jablkovej pálenky. Pomer týchto dvoch zložiek je v prospech vína, záleží na autorovi. Pokiaľ Pommeau má príjemne sladkasto -jablkovo arómu, tak Portské á CundK má pikantno kyselkavo-ostrejšiu chuť a pri nižšej hranici stupňovitosti alkoholu má výborné osviežujúce chuťové vlastnosti.

   Praktické poznámky:Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vinove pohare

  • Na výrobu je možné použiť prekvasenú jablkovú šťavu, čo podľa postupu môže byť jabĺčkové víno, ale i cider/záleží ako budete riadiť kvasný proces.
  • Calvados, alebo jabĺčkovú pálenku si viete pripraviť podľa uvedených návodov.
  • Pomer zmiešania je vždy v prospech vína, optimálny výsledok je pri 8 - 10 objemových stupňoch alkoholu
Tvorba webových stránok na WebĽahko | Nahlásiť obsah