Názov je síce záhadný (pôvod z Francúzka), ale je to nápoj príjemnej sladkastej chuti s nádychom alkoholu a vôňou jablka. Je to zmes jablkovej šťavy a calvadosu. Pomer týchto indegrendiencií je voliteľný, ale pochopiteľne v prospech šťavy. Obvykle je pomer 2/3 k 1/3. Nápoj má zvyčajne 16 až 18 objemových percent alkoholu, ktorý sa potom dá "uležať" do dubového sudu na 18 mesiacov. Samozrejme, tých 18 mesiacov je už čerešnička na torte, výborný je i bez toho. Pre dosiahnutie čírosti nápoja je vhodné šťavu prefiltrovať, alebo ho skutočne preskladovať do jedného roka a nápoj sa vyčistí sedimentáciou.Výroba calvadosu je popísaná v inej sekcii. Pommeau je dezertný a aperetívny nápoj, ale nie je vyrobený kvasným procesom zo šťavy pri vysokom zostatku neprekvaseného cukru (napr. Cinzano)
Ako mnoho iných krajových špecialít, i tento nápoj vznikol ako východisko z núdze. Jablková šťava, podľa teploty, začína v priebehu niekoľkých dní kvasiť a keďže bola potreba kvaseniu zabrániť, tak sa do nej pridalo určité množstvo alkoholu. Alkohol kvaseniu zabránil a súčasne vznikol chutný a možno ľudskému duchu prospešný nápoj.
Ako ho môžete urobiť:
Praktické poznámky: