Reklamné oznámenie
E-shop ľahko & rýchlohttps://www.weblahko.skSystém WebĽahko ponúka moderné e-shop s podporou on-line platieb.
Tvorba webových stránokhttps://blog.pageride.comSpoznajte výhody balíčka služieb Premium! Aktivujte si ho na 30 dní ZADARMO.
Maj vlastné webové stránky!https://www.weblahko.skMať svoje vlastné webové stránky nebolo nikdy jednoduchšie. S WebĽahko ich môžete mať aj Vy.

Calvados

Príprava Calvadosu spočíva v dvojitej destilácii vykvasenej jablčnej šťavy. Jablká sú starostlivo vyberané, typický  pomer ich odrôd: v klasickom recepte nájdeme 30% sladkých, 30% horkých a 40% kyslých plodov(pre získanie odlišných chutí sú možné ďalšie kombinácie). Tým to ale nekončí – ako pre každú brandy, i tu platí pravidlo „čím dlhšie zreje, tým lepšie chutí” – a možná práve preto existuje vo Francúzku zákon, podle ktorého musí Calvados najmenej  dva roky zrieť v sudoch z dubového dreva. Tým získava svoju typickú príchuť jabĺk, dreva, vanilky a mandlí. Calvados sa používa do miešaných drinkov, ale i v kuchyni a napr. i v zmrzline.

Ako ho môžete urobiť:

  • Jablkovú šťavu Vám vylisujeme zo želanej skladby odrôd
  • Šťavu necháte prekvasiť ovocnými kvasinkami
  • Kvas/v tomto prípade je to neošetrené jabĺčkové víno/ vypálite v pestovateľskej pálenici
  • Vypálený destilát uskladníte v dubovom sude
  • Skladujete 2 roky, pre netrpezlivých stačí i rok - výsledok je tiež excelentný, 

 

Praktické poznámky:

  • zo 100 litrov šťavy vyrobíte v pálenici cca 5 - 8 litrov destilátu stupňovitosti 52/čo je obvyklá hodnota na ktorú Vám destilát nariedia/
  • destilát si nariedte/dajte si nariediť na hodnotu 40, zvyčajnú pre brandy - lepšie vyniknú chuť a vôňa destilátu
  • destilát nechajte "vydýchať" na 2-3 mesiace/plniaci otvor na sude/flaši necháte otvorený/
  • pri dlhšom skladovaní v sude sa prejaví "anjelská" niekde inde "božia" daň, čo je úbytok destilátu /4 - 6%/
  • je vhodné mať i destilát na dolievanie
  • ak nie je dubový sud, možno použiť sklo, nerez s vloženými dubovými doštičkami/vinárske potreby/
  • po otvorení sudu je vhodné cely obsah naflašovať
  • niekde sa podľa zvyklostí destilát dochucuje napr. škoricou, karamelom, hrozienkami, a pod, ale to je už iný level
  • Link na zaujímavý blog

 

Tvorba webových stránok na WebĽahko | Nahlásiť obsah