Jablkový kvas/Jablková pálenka

Jablkový kvas je východiskovým materiálom na výrobu pálenky v pestovateľskej pálenici. Jablkový kvas sa pripravuje pomletím jabĺk neštandardných veľkostí a tvarov, oberaných ale i opadaných jabĺk bez znakov hniloby. My jablkový kvas nepripravujeme, ten si viete veľmi jednoducho pripraviť sami. 

Postup:

  • dooberať jablká zo stromov, prípadne pozbierať opadané
  • jablká zomlieť, podrviť, pridať kvasinky
  • prekvasiť, uzavrieť plastový sud, alebo nechať prebublávať cez pohár vody
  • pri kvasení a uzavretí sa plastové veko mierne vyduje
  • dojednať si termín v pestovateľskej pálenici

 

Poznámky:

  • Neodporúčame pridávať cukor (ak áno, tak iba vo veľmi obmedzenej miere na naštartovanie kvasného procesu) Pri dobre vyzretom ovocí to nie je potrebné
  • Čím je ovocie zrelšie tým viacej obsahuje látky, ktoré dávajú pálenke charakter a tiež tým viacej obsahuje cukor, ktorý v konečnom výsledku znamená jej    väčšie množstvo. Pridaním cukru rafinovaného sa logicky nemôže obsah aromatických látok nijako zvýšiť a výsledný destilát je slabej vône a chuťove  prázdny.
  • Zo 100 litrov kvasu bez pridaného cukru viete vyrobiť cca 5 - 8 litrov 52 percentného destilátu, pri dobre vyzretom ovocí to môže byť i 10 a viac litrov. percentného destilátu.
  • Preverte si aké minimálne množstvo sú pestovateľské pálenice ochotné spracovať/ -100 litrov nie je problém/